Programa per la la Comunicació i Dinamització
de la Societat de la Informació
La seva finalitat és dinamitzar l’entorn on es desenvolupa l’activitat i la vida d’aquestes persones amb l’objectiu d’ajudar-les a
descobrir com les noves tecnologies els ajuden
a realitzar-se personalment,
a compartir i
a millorar la comunicació.
No és un curs d’informàtica ni d’Internet però, al finalitzar el programa aconseguim que tots els que participen en el mateix enviïn e-mail, naveguin per Internet i ajudin als seus companys i col·laborin amb els portals de participació ciutadana.
Aquest és l’indicador que mesura l’eficàcia d’aquest mètode i els seus avenços.
La finalitat és la comunicació, l’important no ho decidim nosaltres, ho decideix cada persona, cada col·lectiu. El nostre objectiu és, primer de tot, entendre el que motiva a cada persona –Internet és el mitjà, no la finalitat- i després ens recolzem en Internet, en el correu electrònic (e-mail) i en la navegació per ajudar a aconseguir-ho.
Altre característica del nostre mètode és que nosaltres anem on estan les persones, ja que les barreres, algunes “invisibles” i altres més perceptibles, impedeixen a aquests col·lectius aproximar-se a la Societat de la Informació. A continuació, creem una xarxa d’orientadors amb persones d’aquest col·lectiu, les quals fan de corretja de transmissió dels coneixements i de les experiències a la resta de persones que conformen el col·lectiu.
El programa Orient@-t
metodologia i bases
Per assolir els nostres objectius i aconseguir el màxim profit, necessitem realitzar les següents tasques:
a) Identificar en cada col·lectiu aquelles persones que tinguin una major predisposició o iniciativa per a ser orientadors i localitzar els recursos existents i la seva disponibilitat.
b) Sensibilitzar i formar aquests orientadors que seran els encarregats de transmetre i estendre el programa a la resta de persones i el seu entorn.
c) Dotar als col·lectius de les eines necessàries per desenvolupar la seva tasca d’orientació i comunicació.
d) Dotar a l’orientador de contactes amb persones properes al seu entorn a les que puguin traslladar els seus dubtes i temors
I per aconseguir-ho:
· Ens recolzem en les estructures i iniciatives ja existents (Agrupacions i Associacions, Ajuntaments, Comarques, Diputacions, Autonomies...) afegint valor. En cap cas volem crear grups nous ni establir diferències entre els que existeixen.
· Utilitzem els recursos (locals, ordinadors, connexions, ...) existents a cada zona adaptant-nos a la disponibilitat dels mateixos.
· Utilitzem metodologies de motivació de les persones orientades als resultats, provades i molt experimentades pel Pacific Institute. Dotem el programa de mecanismes que permetin conèixer amb detall els resultats i l’evolució del projecte.
· Dotem a cada persona que participa en el programa, d’un correu electrònic (webmail) sobre el que recolzarà la seva comunicació amb la resta del entorn.
· Analitzem els elements de comunicació (diaris locals, ràdios, etc.) més propers a cada col·lectiu i els integrem en el projecte. Ells necessiten continguts d’aquestes zones i col·lectius, i les persones tenen els coneixements i les experiències.
· Cada projecte, cada grup i cada persona és diferent, ens recolzem sempre en la metodologia però definim les activitats i les finalitats de forma individualizada.
· Les nostres accions es gestionen i es duen a terme a través de persones que dediquen la seva activitat professional a aquest fi. És necessari que aquestes persones tinguin recolzament econòmic.
és una iniciativa que neix de la col·laboració entre l’Associació Orient@-T, la empresa especialitzada en Comunicación Tarquinos, la consultora Solu’s i Ona, la Associació InNoGran per l’impuls de la comunicació i diferents col·lectius de gent gran (lagentgran.com, losmayores.com) que han estat pioners en l’experimentació d’aquest programa.
Entre els sectors d’activitat als que es va a presentar el programa destaquen:
Operadors de Telecomunicacions, Software per a Ordinadors, Entitats Financeres, Ordinadors, Equips de Telecomunicacions, Assegurances, Salut, Alimentació, Automoció, Ministeris, ...
Els patrocinadors també podran dotar d’equipament i eines que facilitin o facin àgil el desenvolupament dels programes d’equips, conectivitat, eines de desenvolupament (Tablet-PCs, WiFis, Cameres digitals, Portàtils, PCs, ...)
Andreu Campanario Ponga
Associació per l’impuls
de la comunicació
promotora del “programa”
Generació i Animació de una xarxa de Comunic@d’or s
Per què ens agraden tant els somnis del futur com les histories del passat sabem que ................totes les èpoques de la vida tenen la seva aventura !
Por que nos gustan, tanto los sueños del futuro como las historias del pasado sabemos que................todas las épocas de la vida tienen su aventura!
No hay comentarios:
Publicar un comentario